Codul sărat, este cunoscut adesea sub numele de Bacalhau, Bacalao, bakkaliaum, merluciu.
Codul de sare a fost mult timp un export major al regiunii Atlanticului de Nord și a devenit un ingredient al multor bucătării din Atlantic și din Marea Mediterană.
Reţetă tradiţională bucătăriei Portugheze
Istoria
Codul sărat este produs de cel puțin 500 de ani, de pe vremea descoperirilor europene ale Lumii Noi. Înainte de refrigerare, era nevoie de conservarea codului; uscarea și sărarea sunt tehnici străvechi de conservare a nutrienților și procesul face codul mai gustos. Mai important, peștele cu conținut scăzut de uleiuri și grăsimi este mai potrivit pentru procesul de uscare și conservare, deoarece uleiurile și grăsimile împiedică sarea să păstreze peștele. Codul are un nivel foarte scăzut de uleiuri și grăsimi în țesutul muscular, iar majoritatea este localizat în ficat.
Uscarea alimentelor este cea mai veche metodă de conservare cunoscută din lume, iar peștele uscat are o durată de păstrare de câțiva ani. În mod tradițional, codul sărat era uscat doar de vânt și soare, atârnat pe schele de lemn sau întins pe stânci curate sau stânci lângă litoral.
Uscarea păstrează mulți nutrienți, iar procesul de sărare și uscare a codului îl face să fie mai gustos. Sarea a devenit fezabilă din punct de vedere economic în secolul al XVII-lea, când sarea ieftină din sudul Europei a devenit disponibilă națiunilor maritime din nordul Europei. Metoda era ieftină și munca putea fi făcută de pescar sau de familia sa. Produsul rezultat a fost transportat cu ușurință pe piață, iar codul de sare a devenit un element de bază în dieta populațiilor din țările catolice în zilele de vineri „fără carne” și în Postul Mare
Beneficii
Codul este bogat în omega 3-6-9. Și datorită acestei contribuții a acizilor săi esențiali, consumul său este excelent pentru cei cu probleme mari de colesterol și este recomandat celor care suferă de hipertensiune arterială (datorită și conținutului scăzut de sodiu); este protector împotriva bolilor cardiovasculare, contribuie la reducerea riscului de boli de inimă, cancer, accident vascular cerebral, boala Alzheimer, artrită și multe alte boli degenerative.
Crește nivelul de energie și capacitatea de concentrare; ajută la procesul de regenerare atunci când celulele sunt deteriorate. Se pare că îmbunătățește funcția insulinei la persoanele cu exces de greutate, de obicei mai expuși la diabetul de tip 2. În cele din urmă, oferă o rezistență mai mare la boli comune, cum ar fi gripa și răceala.