Cod, dragul meu necunoscut!

Conservarea peștelui acesta în sare dă naștere unui produs cunoscut sub numele de cod uscat sau “cod sărat”. De fapt, în piață se găsesc tot mai des „fileuri de cod ”, sărate și parțial umede.

Ce este codul

Numele său este o derivare a “bacalhao-ului” portughez sau “bacalao” spaniol, care, la rândul său, derivă din “bakkaliaum” flamand, și al cărui sens literal este „baston de pește”.

COD, BACALHAU
Gadus Morhua

În alte regiuni italiene, precum Lombardia și Marche, codul sărat este denumit în mod obișnuit „merluciu”, creând confuzie în distingerea acestuia de peștele proaspăt de origine atlantică.

Bacalhao, Bacalao, bakkaliaum, merluciu… cod

Prin urmare, cel mai bun cod provine din nord vestul Norvegiei, din Insulele Lofoten.

Beneficii

Dar … știm cu adevărat proprietățile codului uscat?

Am cerut câteva indicații expertului Prof. Antonio Martino, care spune:

Codul este bogat în omega 3-6-9. Și datorită acestei contribuții a acizilor săi esențiali, consumul său este excelent pentru cei cu probleme mari de colesterol și este recomandat celor care suferă de hipertensiune arterială (datorită și conținutului scăzut de sodiu); este protector împotriva bolilor cardiovasculare, contribuie la reducerea riscului de boli de inimă, cancer, accident vascular cerebral, boala Alzheimer, artrită și multe alte boli degenerative.

În cele din urmă, pentru Martino, codul:

… Crește nivelul de energie și capacitatea de concentrare; ajută la procesul de regenerare atunci când celulele sunt deteriorate. Se pare că îmbunătățește funcția insulinei la persoanele cu exces de greutate, de obicei mai expuși la diabetul de tip 2. În cele din urmă, oferă o rezistență mai mare la boli comune, cum ar fi gripa și răceala.

Pe scurt, este aliatul ideal pentru a te bucura de o sănătate bună!

Rețete

Bucătăria regională italiană este deosebit de bogată în rețete cu cod, un produs acum utilizat pe scară largă de la nord la sud.

Prelucrarea codului nu poate aștepta, de aceea începe imediat după pescuit prin tăierea cu atenție a burtei și a capului, astfel încât să faciliteze drenajul și pentru a preveni reziduurile de sânge care, în următoarele faze, ar putea deteriora carnea.

Fiecare fază a prelucrării codului are o importanță fundamentală pentru calitatea finală a produsului.

Moliciunea cărnii de cod este esențială pentru a stabili calitatea acesteia: trebuie să fie gustoasă și nu fibroasă, consecință a momentului și a locului în care a fost pescuit codul și cu ce s-a hrănit.

Având în vedere aroma sa caracteristică, există multe rețete care implică utilizarea codului, de la cele strâns legate de tradiție până la rețete creative și inovatoare.

Dacă veniți la @giorgiomareromania veți găsi “bacalao” atat sărat precum și natural de calitate premium. Va oferim o propunere de reteta portugheza foarte gustoasa si foarte simpla de gatit: “Bacalhau com natas” (cod cu smântână)

Cod cu smântână