Melci de mare cu sos

Cunoașteți melci de mare?, numite și Maruzzelle, sunt o adevărată delicatesă gătită în multe regiuni din Italia și în multe moduri diferite. Cea mai clasică și populară rețetă este cea cu sos, servită adesea ca aperitiv.

 

Melcii de mare cu sos este un preparat foarte simplu de gătit și cu singura precauție de a le curăța cu atenție, de a le înmuia în apă rece cu sare și de a le clăti de mai multe ori, apoi de a le fierbe înainte de a trece la tocană. Această fază este foarte importantă și nu trebuie neglijată niciodată.

Informații

Preparare: 1 oră

Gătit: 40 + 30 min

Dificultate: Ușor

Porții: 4 persoane

Ingrediente

– 1kg – Melci de mare

– 400gr – Roșii decojite

– Ulei de măsline extravirgin

– Sare fină

– Peperoncino

– 2-3 foi de dafin

– Jumătate de pahar de apă

– 1 cățel de usturoi

– 4 buc – frunze de mentă proaspete

Începeți cu curățarea melcilor, un lucru fundamental de reținut este că aceste moluște trebuie să fie în viață, ușor de controlat, deoarece prin atingerea lor se retrag în coajă.

 

Folosind apă sărată, frecați bine cojile împreună pentru a îndepărta impuritățile. Apoi, lăsați-le la macerat timp de o oră, asigurându-vă că schimbați apa cel puțin de două ori.

 

Acum continuați cu fierberea: umpleți o tigaie cu apă rece, sare și câteva foi de dafin și turnați melcii înăuntru. De îndată ce acestea ies din coajă, aprindeți flacăra și aduceți la fierbere. Acest pas este esențial: dacă nu așteptați ca moluștele să iasă din cochilie, acestea ar fi gătite în interior și ar fi imposibil după aceea să le scoateți pentru a le gusta.

 

Lăsați melcii să fiarbă 40 de minute, apoi scurgeți-le și lăsați-le deoparte în strecurătoare în timp ce pregătiți sosul.

Într-o tigaie se toarnă o rundă generoasă de ulei de măsline extravirgin și se rumenesc un cățel de usturoi, apoi se adaugă roșiile curățate (clătiți borcanul cu resturi de roșii cu puțină apă și adăugați-l și în tigaie). Se condimentează cu sare, se adaugă ardeiul iute și se fierbe cu capacul timp de 10 minute.

 

Acum ridicați capacul și zdrobiți roșiile înmuiate cu o furculiță, apoi adăugați melcii în sos, o jumătate de pahar de apă și amestecați bine cu o lingură de lemn. Gatiti – intotdeauna cu capacul deschis – la foc mic timp de aproximativ 15-20 de minute, lasand sosul sa se aromeze bine.
 
Opriți focul și rupeți câteva frunze de mentă proaspete în tigaie, amestecați și plasați melcii de mare în sos foarte fierbinte.
Nu uitați scobitoarele pentru a le scoate și a le savura, împreună cu pâinea prajită.
 
Poftă Bună !