Biban de mare cu ierburi în crustă de sare

  – Dificultate: Ușor
  – Preparare:  30 minute
  – Gătit: 40 minute
  – Porții: 2 persoane
Gătitul cu sare este una dintre cele mai vechi și mai sănătoase metode de gătit a alimentelor, de fapt, datorită acestuia, puteți evita condimentele precum uleiul, untul și grăsimile în general, în timpul gătitului.
Bibanul de mare cu ierburi într-o crustă de sare se va găti folosind propria grăsime și aburul umidității sale naturale, păstrându-i intacte aroma, ușurința și moliciunea.
Contrar a ceea ce poate părea, prepararea bibanului cu ierburi într-o crustă de sare este extrem de simplă și necesită foarte puține ingrediente.
Pentru a pregăti crusta în care să o coacem, vom folosi albus de ou bătut până când devine rigid și amestecat cu sare fină; mulți oameni, în loc de albuș de ou, folosesc sare cu apă pentru a acoperi mâncarea înainte de gătit; cu toate acestea, această metodă are un dezavantaj.
Sarea umezită care acoperă alimentele se usucă cu căldura cuptorului și creează fisuri în crustă, care determină uscarea alimentelor în interior.
Pe de altă parte, cu albușul bătut se obține un aluat compact care nu se va rupe la uscare și va păstra toată aroma, umiditatea necesară și gustul alimentelor care se gătesc.

Ingrediente:

Sare fină: 1kg
– Sare groasă: 1kg
Ramuri de cimbru: 6buc
– Pătrunjel: o legătură 
– Mărar: 2 crenguțe
– Dafin: 4 foi
– Biban de mare: 800gr
– albușuri de ou: 4
Salvie: 6 foi
– Rozmarin: 3 crenguțe
– Cățel de usturoi: 1
– Lămâi: 1

Preparare

Cum se pregătește bibanul de mare cu ierburi într-o crustă de sare

Porniți cuptorul la 200*C grade.
Curățați bibanul de solzi.
Bibanul de mare se eviscerează (sau cumpărați-l deja eviscerat.), 

Tăiați ierburile aromate, usturoiul și radeți coaja de lămâie
Pune deoparte o lingură de ierburi aromate, o linguriță de coajă de lămâie și usturoi, pe care le vei folosi pentru a umple burta peștelui.

Bateți albușurile până se înțepenesc și amestecați ușor ierburile aromate.
Dacă amestecul este prea dens, bate alt albuș de ou și încorporează-l.
Adăugați coaja de lămâie rasă, apoi adăugați sarea fină și groasă și amestecați totul.

Răspândiți o foaie de hârtie pergament într-o tigaie și apoi așezați pe ea un strat subțire (aproximativ 1,5 cm) de amestec, care va forma patul de gătit pentru bibanul de mare.
Apoi așezați bibanul de mare pe care l-ați aromat anterior pe patul de sare așezând usturoiul tocat, ierburile aromate și coaja de lămâie în burtă; acum acoperiți bibanul cu amestecul de sare, apăsându-l ușor pentru a face aluatul să adere bine și dați o formă care să adere la pește.
Coaceți într-un cuptor preîncălzit timp de aproximativ 40 de minute (dacă în locul unui biban de mare ați ales să gătiți doi mai mici, cum ar fi 300-400 gr, timpul de gătire va fi de aproximativ 20-25 de minute, în timp ce dozele de amestec de sare vor fi aceleași).
După ce s-a scurs timpul de gătit, scoateți bibanul din cuptor, lăsați-l să se odihnească câteva clipe, apoi, folosind un ciocan mic, rupeți coaja de sare și continuați să îndepărtați pielea peștelui: deschideți-l în două, îndepărtând osul central.
Condimentați cu stropi de ulei de măsline extravirgin excelent, pentru a nu acoperi aroma și aroma delicată a bibanului.

sursa